Biografi til: Jon Hermundson Kuseter

I 1720 fikk Jon Hermundson bygsel på Kuseter i Orkdal, og på den seinere auksjonen etter Abraham Dreyer kjøpte han gården for 50 riksdaler. De sådde 4 tønner korn, hadde 2 hester og 14 storfe, av dette tallet var ikke mindre enn 10 ungnaut, og i tillegg til dette 16 småfe. Matrikkelkommisjonen av 1723 fant at jordskylda kunne økes med 6 marklag. Gården fikk matr. nr. 106. Navnet Kuseter tyder på at gården opprinnelig har vært seter for en av nabogårdene, og at denne gården har hatt særskilt seter for stor- og småfe. Frem til 1720-åra var gården kron- og proprietærgods.

Jon må ha vært mer enn vanlig boklig interessert. Bøker og skrifter var ennå sjelden vare i bygda, men Jon hadde ei hel lita boksamling: Brochmanns Huspostille, Epistel- og Evangeliesangene til Peter Dass, Pontoppidans katekisme, Rasmus: Den åndelige Markenstid, Lodbergs forklaring over katekismen, Siælens Luth, Den bibelske Kjerne, Lås for munnen og Tømme for Tunge, og til sist et bokverk som ennå bare storfolk hadde: Norske lov. Når det hedte seg slik at Jon Lensmann hadde saker med grannene og var ugild, ble Jon Kuseter satt til Sette-Lensmann.

Skiftet etter Jon i 1743 viser at fiskeriet i Hostovannet var ei viktig attåtnæring. Jon hadde både båt og garn. Boet var netto omkring 90 riksdaler, så heimen var en velstandsheim. Ved hans død i desember 1743 er 64 år gamle Jon oppført å være født på Kusætra.