Biografi til: Halvor Halvorsen Evjen

Halvor var bruker i Sør-Evjen i Horg. Han ble gift med Marit som var lensmannsdatter fra Foss. Halvor ble lensmann slik som svigerfaren og bestefaren. Han var også lagrettemann og var blandt anna med på å besiktige de gamle kirkene på Foss og Grinde før de skulle rives. Halvor tok over gården etter mor si i 1651/52. Gården var på den tida fullstendig krongods. Men ti år etter ble den kjøpt av private godseiere. Boye Pettersen, Harder Holst, Morten Friis og Schøller-familien var godseiere i Sør-Evjen fra rundt 1660 til slutten av 1700-tallet. I 1657 hadde Halvor og Marit 26 storfe og hester, fire ungnaut og to sauer. Dette var en stor besetning i Horg på den tid. Landskylda i 1664 var på to spann og et halvt øre.

Halvor var innblanda i en rettsak i forbindelse med en dreng han hadde. Drengen Jon Monssen Evjen ble nevnt som mannedraper i 1666. Jon og Halvor hadde vært i selskap, og der hadde Jon slått i hjel en Oluf Grøset med øks. Halvor hadde ikke grepet inn og forhindra drapet. For det måtte Halvor betale 15 daler i bot. Jon fikk nok ei langt strengere straff. To hølondinger, Jon Storfuglås og Jon Litlfuglås, måtte betale en daler hver for at de i ei natt hadde huset denne mannedraperen.

I 1690 var det storflom i Gaula, og Evjen-gårdene lå utsatt til. En kan regne med at drygt en tredjedel av dyrkajorda ble gjort ubrukbar. Gårdens skyld ble i alle fall redusert med over en tredel året etter. Halvor og Marit fikk mange barn. Og en merker seg at de ble spredt omkring på forholdsvis store gårder i Horg. Det er tydelig at alle lensmannsbarna måtte få en posisjon i lokalsamfunnet som stod i samsvar med sitt opphav. Halvor og Marit har 6 sønner som er kjent. Mulige øvrige barn i denne søskenflokken: Marit, f. ca. 1644, kone i Horg. Gjertrud, f. ca. 1647, kone i Horgøyen. Mali, trolig død ung.