Biografi til: Svend Stensen Enlien

Svend var enda mer seiglivet enn far sin. Svend var født 1631 og døde 100 år og 7 måneder gammel og er den eldste budøl en har viten om. Hans hustru var Sirri Pedersdatter av ukjent herkomst. Det var urolige tider disse levde under. Og Svend Enlien fikk som få andre prøve det hardt. I det året Trøndelag lå under svensk herredømme var Svend Stensen og Niels Erichsen fra Bonesvoll blant dem som var uttvunget til Anders Munks kompani som i august 1658 sto klar til marsjen gjennom Sverige for å overføres til Riga. Bonesvollkaren kom aldri tilbake, men Svend rømte og kom heim igjen. Han satt som olding når en hærflokk av Armfeldts karoliner seinhaustes i 1718 kom til Enlien og tok en hest fra stallen og styrte den ut med kløvtøy og sele. I skadetakst satt til 6 riksdl. som var et ringe tap i forhold til det som ble røvet på garder i nabosokn. Så i Enlien reknes ikke forarmet, men må utrede den påbudte Krigsskatt i 1720 med 48 skilling.
På dette gardsnr. 324 i det gamle Størens-Sogn er i 1723 angitt en utsæd av i tønne bygg. Det er hest på stall og 5 kyr, 3 ungnaut og 4 sauer. Men oppgaver fra disse år er ikke å feste lit til. Med krig og tvang fulgte tross og uvilje både mot konge og skattefoged. Svend Enlien var også av de førdselbønder som tapte skilling og daler etter at det ble slutt på Håkkådalsgruva.
Boet etter leiglending Svend Stenson synte velstand etter tiden. Aktiva var 62 riksdl. 2 ort 8 skilling. Av husvær nevnes: "Stue med åre og Ijore og tilbygget kove. Koestal med lem, stalhus og fæebygning uden lem. Tvende stabur, det ene med sengesval. Lade med treskelem. Badstue med ildsted. Tømret skjul med ildsted. Et skjul til brende. Besetning: En hest, en stud med horn, en gjeldet okse-kalv, otte koer, en kvige med kalv, tre ungnød, sju sauer og fire gjed." Det var sju arvtakere; tre sønner og fire døtre.