Biografi til: Henrik Olsen Tilset

Henrik Olsen var trolig sønn av den gamle brukeren på garden Ole, som igjen tatt over etter sin far, Henrik. Sagnet har sagt at Tilset var en av de beste korngardene i vid omkrets. Gaula herjet stygt i de tidene og våren 1684 skrev Anders, broren til Ole, til myndighetene der han klaget seg "høiligt og væmodeligt" over den skaden som garden hadde vært utsatt for. Det hadde gått på i lang tid og nå ville han få avfelding i skyld. Gamle Halvor Bjørgen som var med i synfaringa kunne vitne at elva hadde skåret seg gjennem åker og eng i årenes løp, og lagrettemennene kom til at eiendommen var påført "een megtig skade af dend store elv Guulen".
Det ble avfelding i skyld, men da hadde Henrik Olsen tatt over på Tilset. Kona hans hette Marit og han var trulig en sønn av den gamle brukeren Ole på garden. Svenskene brandskattet ham til gangs i 1718, og sjøl om Henrik fikk 4 riksdaler i vederlag var skaden stor. Soldatene tok med seg kjeler og gryter og panner og økser og gangklær. På tinget i 1719 kom det for dagen at svenskene foruten disse småtingene hadde tatt med seg:

15 tønner bygg, 1 1/4 tønne byggmalt, 30 tønner havre, 3 lodne felder, 40 lass høy, 3 stømningsfelder, 6 lass halm, 7 dårleigere stømningsfelder, 1kvige, 2 ryer, 5 sauer, 2 bolstervar, 1 gris, 1skind-dyne, 1 tønne byggmjøl, 1 benkeklæde, 2 tønner brød, 8 sleder, 1 pund 12 mark flesk, 1skindsekk, 2 pund smør, 10 sauskind, 1 pund ost, 3 par nye sko, 1/2 kvarter sild, 10 lærhuder.

Skadetaksten på tinget kom opp i vel 180 Riksdaler. Det var ikke bare svenskene som hadde forsynt seg, norske soldater hadde tatt med seg halvannet nautfall da de drog oppover dalen. Hakk i hel med krigshendingene fulgte sjukdomen og både Henrik og en av sønnene hans døde etter at skadetaksten var tatt. Sønnen Henrik tok over og giftet seg med Gjertru Andersdatter fra nordstu på Aune.