Biografi til: Jon Røttum

Jon Røttum var sannsynligvis sønn av en Oluf. Brukeren Oluf som nevnes i 1610 svarte to skjepper korn i tiende 1621. Han var nok allerede da i velvoksen alder. Da kvegskatten ble innkrevd 1629 svarer Oluf for 5 kyr og 2 kviger. Grannen Anders sto for 1 dyr mere i begge grupper. Gardene har således vært noenlunde like store. Det er ikke kjent hvor kona til Oluf var kommet ifra. Navnet hennes er heller ikke kjent.
Det er trulig sønnen Jon som i 1619 må ut med to daler i bot fordi han slo grannen Lars med et "støche tree i hoffudet saa blod gick ud". Han måtte ut med en skjeppe mer i tiendekorn enn faren hadde lagt og var regnet for ødegardsmann i de harde åringene omkring 1630. Koppskatten i 1645 forteller oss at det var følgende voksne i huslyden:

Joenn Røettum, hans høestru, Olle ibm., Ingebrecht ibm., Marette ibm., Ellen ibm., Ingbore ibm.
(ibm. = samme sted)

Da koppskatten ble skrevet ut var Jon reknet for halvgardsmann i skatten, mens han tidligere også omtales som ødegardsmann. Han svarte kvegskatt i 1657 for 24 naut og 5 geiter og 11 småfe. Sønnen Ole Jonsen hadde tatt over da han i 1667 svarte en halv ort for engslåtten Breikjølen i almenningen i Skilbredalen.