Biografi til: Esten Toresen Solem

Esten Toresen, som var oppkalt etter bestefaren på Breen i Dalsbygda, tok over Sørgarden på Solem i Støren før faren døde. Han skal ha flyttet setra fra engløkkja ovafor Hytthaugen i Budalen til Solemsøya attmed elva Ena. Sagnet sier at Esten tok til med kølbrenning. Han kjørte køl til verket på Kvikne over fjellet vinterstid med to gamper og hadde en guttunge til å kjøre siste hesten. Kvileplassen deres var ei stein-koje oppmed Hiåsjøene.
Han hadde giftet seg med Gunhild Olsdatter som svenskene truet på livet etter økser og eggstål under Armfeldttoget 1718. Karene lå på skogen og øksene var gjømt i tømmerlunnen på tunet. Endelig kom de for dagen, og en soldat holdt øksekjeften over nakken på Gunhild og mente at når rett var skulle øksa ha stått i henne. Da hadde det nok "blifvit hett för gumman!" Gunhild svarte rolig: - Ha det vørte hett åt me, så ha det fell itj vørte kaldar åt de, tenkje e.
Svenskene fikk tak i en hest som de salet opp, strøk med en skinnfell og et nautfall kjøtt, med tre vog mjøl og to lass høy. De tok med seg to tønner bygg og ei tønne havre, ost og smør. Taksten ble 24 riksdaler og 6 skilling under skadeoppgjøret 1719. Gunhild og Esten hadde tre døtre.