Biografi til: Ole Kristensen Tilsetvold

Ole var født utenom ekteskap ("uækte"). Han vokste opp hos besteforeldrene på Grytdal. Han fikk husmannsplassen Gammelvollen under Tilset da han begynte å arbeide på gården Tilset i Støren.

Støren bygdebok forteller at sagnet sier at Ole Kristensen kom fra Byåsen og av den grunn gikk han under navnet "Byåskallen". Her tar nok bygdeboka feil. Han er døpt i Støren 4. mai 1792. I Støren kirkebok får vi vite at han er uekte sønn av Kristen Kristoffersen Skjærli og Marit Olsdatter Grytdal. Faddere var Ole Sagflåten og Gjertru Bergråen. Ved folketellingen 1801 bor 9 år gamle Ole Kristensen hos sine besteforeldre på Grytdal i Støren. Bestefaren døde i 1803 og bestemora i 1808, og det kan se ut til at Ole flyttet fra Støren og oppover dalen til Singsås da besteforeldrene ikke kunne ta seg av ham lengre.

I 1806 konfirmeres en Ole Christiansen på Grønsæteng i Singsås, 16 år gammel. Det er trolig samme mann.

Ved tellingen i 1815 har han flyttet tilbake til Støren, og er tjenestedreng på Rognes (23 år). I merknadsfeltet er det anført "?? Singsaas", som synes å bekrefte at han har vært på Singsås en periode.

Da han giftet seg sommeren 1819 så nevnes han Ole Christiansen Grytdal.

Mora til Ole, Marit Olsdtr Grytdal, flyttet i følge bygdeboka fra Støren etter at Ole ble født. Kanskje flyttet hun til Singsås, og så flyttet Ole etter da besteforeldrene ikke kunne ta seg av han lengre.
Eller kanskje var faren til Ole, Kristen Skjerli, fra Singsås?

Om Tilset-navnets opprinnelse sier O. Rygh i "Norske Gaardsnavne" (b.14, s.240) bl.a.:
Udt. ti2LLsæd. -- af Tislasætre AB. 46.
Tislesetter NRJ. II 169.
Tisleßeter OE. 64.
Tiilsetther 1559.
Tildsett 1590. 1624.
Thilset 1626. 1631.
Tildset 1664.
Tillesett 1723.
Der falder her med liden indbyrdes Afstand 3 Bække ud i Gula, som nu (fra neden af) kaldes Tillra, Tyssa (begge med tostav. Beton.) og Tilsetbækken. Med det første Elvenavn, hvoraf det gamle Tildradalr (se "Forsv. Navne") kommer, har Navnet Tilset intet at gjøre, som noksom fremgaar af de ældre Navneformer. Tyssa kunde maaske formodes opstaaet af et opr. Tisla, men det er dog lidet sandsynligt, især da Tyssa, opr. *Þyssa (se Roan GN. 80) er et ofte forekommende Elvenavn. Sandsynligst er det, at 1ste Led i Tilset indeholder et ældre Navn paa Tilsetbækken, ved hvilken Gaarden ligger. Af Navneformen i AB. kunde man slutte, at dette maa have været Tisl eller Tisla. Hvis man kan antage, at T allerede ved 1430 kunde være indtraadt istedetfor Þ, kunde det være det samme som det bekjendte Elvenavn i Tyldalen i Østerdalen, opr. *Þysl (Bd. III S. 393).